Neuroledarskap i Coronatider


Neuroledarskap bygger på fakta från den neurovetenskapliga forskningen och är ett av de perspektiv vi tillämpar i ledarskapsutveckling.

Med tanke på de rådande omständigheterna tänker vi särskilt på vikten av att ta hand om vår hjärna genom att låta den vila med jämna mellanrum så att vi inte fastnar i stress-konen, får tunnelseende och reducerar förmågan att tänka och agera rationellt och konstruktivt.

Vår hjärna är konstruerad för att hjälpa oss överleva genom att fokusera på potentiella faror och göra kroppen redo för kamp, flykt eller spela död. Mellan varje fara behöver hjärnan vila och gå ner i varv. Det gör den när den märker att faran är över, för den här gången.

Men i vår tid och synnerhet i dagsläget så är det lätt att hjärnans överlevnadssystem står påslaget mer eller mindre konstant. Till och med när det kanske för tillfället är lugnt på kriser, finns det alltid någon ytterligare risk att identifiera, värdera och planera för att parera, något ytterligare scenario att definiera.

Det där påslagna läget mår hjärnan dåligt av att befinna sig i för lång tid åt gången. Då fungerar den sämre. Stress.

Tyvärr går det inte att tänka hjärnan lugn. Hjärnan behöver känna att det är lugnt i kroppen.

Ett bra sätt att signalera till hjärnan att det är lugnt i kroppen, ingen fara här (just nu i alla fall), är att fokusera på det som är välfungerande.

Inte hitta på eller överdriva något välfungerande. Det går hjärnan inte på. Utan att se det som faktiskt ändå är välfungerande. Lyfta fram det. Njuta av det. Tänka på det.

Vi kanske bör ägna en stund till att notera det som vi är nöjda med så här långt – i allt det vi haft att hantera med anledning av Coronakrisen? Det vi lyckats väl med har varit mindre svårt än vi trott oavsett om vi har gjort det enskilt eller tillsammans med andra kollegor.

Blir det någon skillnad under tiden och efteråt? Kanske. Kanske inte.

Oavsett tror vi att de som känner att de har lyckats lösa utmaningar i tider som dessa känner en känsla av välbefinnande. Och att de tycker att det är enklare att tänka klart kring och ta itu med nya kriser, risker och scenarier igen.

Var rädda om er hälsar vi på Norlin & Partners